ELON Musk je opet napravio čudo. Cybertruck je stigao, pokazao čime sve raspolaže, a većina je i zaboravila na obećanja iz 2019. godine.

Što je dobro?

Hajdemo prvo s dobrim stvarima. Cybertruck raspolaže ogromnim mogućnostima: vozilo je to koje može povući pet tona tereta, nositi 1134 kg te nudi doseg od 547 km i ubrza do 100 km/h za 2.7 sekundi. Za samo 15 minuta punjenja dobiva se 235 km dosega, jer se puni snagom od 250 kW.

Dakako, sve rečeno vrijedi za top izvedbu, tzv. Cyberbeast. A njega je Musk obznanio na najbolji mogući način – utrkom ubrzanja s Porscheom 911. I pritom je Teslin adut vukao prikolicu s još jednom 911-icom. Čista petica za reklamu. 

Na popisu aduta je i prilagodljiv zračni ovjes s 305 mm hoda te podnica na najviše 432 mm. Auto je doista izrađen od nehrđajućeg čelika, a obećaje se i potpuna zaštita od pješačkog naoružanja. Neprobojna su i akustična stakla, bar na udarce bejzbolskom lopticom i tuču klase 4, poručuju iz Tesle.

Tesla može biti izvor električne energije za eksterne uređaje, čak i one snažne na gradilištu. Avanturisti pak mogu uzeti dodatnu bateriju u ulozi range extendera, a tu je i mogućnost vožnje kroz vodene prepreke. Musk ide korak dalje i kaže kako je njegov Cybertruck čvršći od McLarena P1, a nemoguće ga je i preokrenuti na krov. 

Malo i druge strane priče

1. prosinca 2019. godine Tesla je spominjao isti bazni doseg od 400 km, ali uz neku drugu cijenu. Početna cijena tad je postavljena na 39.900 USD, a danas je to 60.990 USD. Fulali su preko 50 posto u cijeni! Dobra je vijest da se uz doseg potvrdila i najava o ubrzanju za oko 6.5 sekundi do stotke. 

AWD verzija s dva motora i 600 KS  trebala je stajati 49.900 USD, a sada stoji 79.990 USD. Doseg je ipak skočio s 483 na 547 km, a i ubrzanje je na najavljenom okviru od manje od 4.5 sekundi. Povećana je i vučna sila. 

I dolazimo do verzije s tri motora. 845 KS snažan Cyberbeast je u najavi trebao stajati 69.900 USD, a sad je na 99.990 USD. Najavljeno je preko 6.35 tona vučne sile, ali i doseg veći od 800 km. Sad su brojevi osjetno niži: 515 km dosega i 4990 kg vučne sile. Obećanje glede ubrzanja je ostalo te je definitivno ispod 2.9 sekundi (2.7 s). 

Križanac kamioneta i sportaša

I možda je tu najveća tajna ovog modela. Musk ga je najavio kao križanca između modela iz filma Blade Runner (1982.) i modela Wet Nellie, amfibije u filmu “Špijun koji me volio”.

S masom većom od tri tone Cybertruck je teška klasa. Ali pritom nije broj 1 ako se usporedi s klasičnim kamionetima, niti u pogledu nosivosti niti vučne sile. Definitivno nije broj 1 u pogledu karakteristika bitnih za kamionet, potvrđuje i Motor1.

Skuplji je, brži i daleko zanimljiviji. Hoće li to sve biti dovoljno da se Teslamanija nastavi, vjerojatno hoće. Ako vas zanima više informacija, možete ih naći i na Teslinim stranicama

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *