Volkswagen se predomislio: Vraćaju se razvoju novih benzinaca i dizelaša

By admin Jun12,2024

VOLKSWAGEN će na razvoj klasičnih motora potrošiti preko 60 milijardi eura.

Promjena je to u poslovnim planovima Volkswagena nakon što elektrifikacija, najblaže rečeno, nije išla planiranim intenzitetom. Volkswagen je 2023. godine rezervirao 180 milijardi eura za razvoj nove generacije električnih modela računajući kako će udio električnih automobila na tržištu novih vozila u Europi do kraja desetljeća doseći 80 posto. 

Sada su uvidjeli da elektrifikacija ide kudikamo sporije. Stoga će trećinu planiranih sredstava preusmjeriti na razvoj nove generacije motora s unutrašnjim izgaranjem. 

Potvrdio je to i Arno Antlitz, glavni financijski direktor i glavni operativni direktor Volkswagen grupe. Tvrtka namjerava potrošiti otprilike 60 milijardi eura kako bi “svoje automobile s unutarnjim izgaranjem održali konkurentnima.”

Govoreći na događaju koji je održao Reuters u Münchenu, dodao je da je “budućnost električna, ali prošlost nije gotova. Treća je i ostat će trećina.” To je oštro odstupanje od prethodnog plana najavljenog krajem 2022. da se od 2033. u Europi proizvode i prodaju samo električni automobili.

Podsjetimo, prošle je godine šef marke Volkswagen Thomas Schäfer govorio o motoru s unutarnjim izgaranjem kao o “staroj tehnologiji” vidjevši elektrifikaciju daleko perspektivnijom od tzv. sintetičkih goriva. Izgleda da će Volkswagen sada ipak nastaviti ulagati milijarde u razvoj i usavršavanje postojeće tehnologije jer to kupci očito i dalje traže. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *