Četvrtina vozača ovo ne zna: Ovako se pravilno signalizira u kružnom toku

By admin Jun25,2024

MNOGI vozači ne znaju kada uključiti žmigavac, odnosno pokazivač smjera, u rotoru. Neki žmigaju kontinuirano u smjeru u kojem idu, drugi samo pri ulasku ili izlasku, neki ovisno o položaju u prometu.

Ako ste se prepoznali, evo “dobre” vijesti: više od četvrtine vozača ne zna kako se pravilno signalizira u kružnom toku. Auto klub Europa (ACE) je taj problem istražio. Njihovo istraživanje pokazuje da gotovo 26.6 posto vozača ne zna pravilno koristiti žmigavac. 

Za prikupljanje podataka, 30 kružnih tokova diljem Njemačke promatrano je jedan sat od 10. do 12. lipnja.

Kako pravilno signalizirati u kružnom toku?

Evo kako to funkcionira: Uključite pokazivač smjera samo kada napuštate kružni tok kako biste upozorili druge vozače, pješake ili bicikliste kamo želite ići. U suprotnom, ne žmigate uopće – ni u kružnom toku ni kada ulazite u njega. Zašto? Ne možete ići nigdje osim pratiti cestu u kružnom toku. Usput, ako ne uključite pokazivač smjera ili to nepravilno radite, ne samo da iritirate druge sudionike u prometu, već riskirate i kaznu od 40 eura, piše Fenix magazin.

Evo što kaže hrvatska policija:

– prilikom ulaska u kružni tok ne dajemo pokazivač smjera,

– prije izlaska iz kružnog toka dajemo desni pokazivač smjera, na taj način obavještavamo vozila da izlazimo iz kružnog toka i olakšavamo drugim vozačima njihov ulazak.

– ako vozač ne obavijesti druge sudionike o svojoj namjeri, čini prekršaj iz članka 44. stavak 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, predviđena je novčana kazna od 40 eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *